ouders: bondgenoten in opvoeden

illustratie: Veerle Derave
Een onthaalouder voedt, samen met de ouders, de kinderen op. Je praat met hen over de dagelijkse ervaringen met hun kind. Ouders zijn hier doorgaans heel nieuwsgierig naar. Elke ouder wil wel eens een vlieg zijn die een dag lang zijn kind volgt in de opvang. Zijn er zorgen of problemen, dan is het belangrijk dat je dit op een open en opbouwende manier bespreekt met de ouder(s). Het vertrekpunt van een goede samenwerking is een respectvolle en open houding ten aanzien van de ouders. Dit is niet altijd evident want de ideeën en gewoonten van ouders kunnen verschillen van die van jou.
Het samenwerken met ouders start vanaf het eerste contact. Hoe zorg je voor een goede samenwerking?
Kinderopvang is een recht voor iedereen. Sommige ouders vinden echter minder makkelijk een plaats in de opvang. Vaak gaat het om ouders die zich al in een maatschappelijk kwetsbare positie bevinden. Denk bvb. aan alleenstaande ouders, laaggeschoolde ouders of ouders van etnisch-culturele minderheden. Geen opvangplaats vinden, kan vergaande gevolgen hebben. Als onthaalouder kun je je steentje bijdragen aan een kinderopvang voor elke ouder.Een getuigenis over werken aan toegankelijkheid in de gezinsopvang, lees je hier.
Samenwerken verloopt niet altijd van een leien dakje. Het is elke dag opnieuw een uitdaging om, ondanks de verschillen, te zoeken hoe je met elke ouder kunt samenwerken.
|
nuttige bronnen en instrumenten
http://www.ikwordonthaalouder.be/sites/default/files/u20/pictoboekje%20%282%29.pdf Kind & Gezin heeft een brochure uitgewerkt waar kinderopvang in beeld wordt gebracht om ouders visueel te laten kennismaken met de opvang. De brochure vind je hier: vorming & opleiding
De centra voor volwassenenonderwijs (CVO) organiseren in samenwerking met de sector van de gezinsopvang de Onthaalouderacademie. Dit zijn opleidingsmodules voor onthaalouders. In de module 'Samenwerken met ouders' onderzoek je hoe je bouwt aan een goede samenwerking met ouders. Thema's als kennismaken met nieuwe ouders, breng- en haalmomenten verzorgen, informatie delen en zorgen bespreken met ouders komen aan bod. Via een mix van theorie, doen en ideeën uitwisselen met collega-onthaalouders verdiep je als onthaalouder jouw kennis en kunnen.
|