Organiseren van de gezinsopvang

illustratie: Veerle Derave
Als je van start gaat als onthaalouder, heb je heel wat te regelen. Denk aan de inrichting van de opvangruimtes, maatregelen treffen om te voldoen aan de regelgeving, een opvangplan uitwerken, je initiatief bekend maken, enz.
Ook als de opvang gestart is, heb je een flinke portie organisatietalent nodig. Zo vraagt een vlot draaiende gezinsopvang een goede dag- en weekplanning. Dit komt de kinderen, maar ook jezelf ten goede. De job van onthaalouder combineren met je privé en / of gezinsleven is tenslotte niet altijd makkelijk. Naast de praktische organisatie, sta je in voor de administratie en het beheren van inkomsten en uitgaven. Ben je een zelfstandige onthaalouder, dan sta je hiervoor volledig zelf in. Ben je een aangesloten onthaalouder, dan neemt de dienst een deel van deze taken voor zijn rekening.
Starten als onthaalouder
Denk je eraan om te starten als onthaalouder? Raadpleeg dan de website van Kind en Gezin. Je vindt er nuttige startinformatie. Aanvullende info vind je hier:
Starten als zelfstandige onthaalouder
Denk je eraan om te starten als zelfstandige onthaalouder? Raadpleeg dan de website van Voorzet. Je vindt er nuttige startinformatie. Enkele onthaalouders getuigen over hun motivatie om te werken als onthaalouder en hoe zij de opvang aanpakken:Ook op de website Ik word onthaalouder vertellen onthaalouders hoe zij de opvang plannen en organiseren.
Onthaalouders die een gezin hebben en kinderen in hun eigen huis opvangen, staan voor een extra uitdaging. Enkele tips over het balanceren tussen de opvang en je gezin, lees je in het artikel Hoe combineer je thuiswerken met thuis? |
je voorbereiden op de start
Info over de diensten voor onthaalouders in Vlaanderen, vind je op de website www.ikwordonthaalouder.be.
|