opvoeden: over vertrouwen en uitdaging

illustratie: Veerle Derave
Als een kind start in de opvang sta je voor de uitdaging om een vertrouwensrelatie met hem of haar op te bouwen. Een goede vertrouwensrelatie is de basis van alles. Als kinderen goed in hun vel zitten, dan verkennen ze als kleine onderzoekers de wereld rondom hen. Door in te spelen op hun behoeften en ontwikkeling prikkel je hen om steeds weer nieuwe dingen te proberen en te verkennen. Kinderen delen belevenissen en ondernemen samen activiteiten in de gezinsopvang. Zo bouwen ze hechte banden op met elkaar. Natuurlijk verloopt het opvoeden niet steeds vanzelf en bots je op vragen over de juiste aanpak in een bepaalde situatie.
Kinderen maken in hun eerste jaren een enorme ontwikkeling door op verschillende gebieden. Klik op de filmpjes en maak kennis met de verschillende ontwikkelingsdomeinen.
In de Infomap kinderopvang en op de website van Kind en Gezin vind je uitgebreide info over de ontwikkeling van jonge kinderen. Naast tekst en uitleg over het verloop van de ontwikkeling, kun je er ook tal van filmfragmenten bekijken over de ontwikkeling.
De volgende KIDDO artikels geven je extra info:
Op zoek naar activiteiten met jonge kinderen? De volgende verhalen bieden je inspiratie.
Als onthaalouder vang je een diverse groep kinderen op. Hoe ga je hier op een positieve manier mee om?
Het webartikel 'diversiteit in de kinderopvang' vertelt op een heldere manier wat diversiteit is en wat de kinderopvang kan doen. In het boek 'Spiegeltje, spiegeltje' ontdek je hoe je kinderen kunt helpen om een positief zelfbeeld op te bouwen en geen vooroordelen te ontwikkelen. Deze artikels geven een voorsmaakje: Onthaalouder Kaat vangt een jongetje met downsyndroom op. Haar verhaal lees je hier. Enkele bijkomende tips over het opvangen van kinderen met specifieke zorgbehoeften, lees je in dit KIDDO-artikel. Meer gespecialiseerde info over het opvangen van kinderen met specifieke zorgbehoeften, lees je in de publicatie 'Handleiding: Inclusie van kinderen met specifieke zorgbehoeften.'
|
Nuttige bronnen en instrumenten
vorming &opleiding
|