een gezonde en veilige opvang

illustratie: Veerle Derave
Een onthaalouder heeft heel wat verzorgende taken. Zo tover je elke dag opnieuw een gezonde maaltijd op tafel. Je staat in voor de zorg van de jonge kinderen en streeft naar een gezonde leefomgeving. Je bent ook verantwoordelijk voor de veiligheid van de kinderen. Onvermijdelijk doen zich toch af en toe ongevallen of crisissituaties voor. Het is dan belangrijk dat je rustig en juist reageert.
In de Infomap kinderopvang en op de website van Kind en Gezin vind je uitgebreide info over gezonde voeding voor jonge kinderen.
Een aanrader is de brochure Aan tafel! Je vindt er recepten en praktische informatie over gezonde voeding voor jonge kinderen. De brochure kun je gratis downloaden. Info over voeding op een veilige en hygiënische manier bereiden vind je in de brochure voedselveiligheid. Deze brochure bevat een uitgebreide checklist. Gebruik deze om te na te gaan wat in orde is en wat je kunt verbeteren.
Tip: ga na of je woning brandveilig is.
Hoe je omgaat met de emoties na een schokkende gebeurtenis, lees je in dit artikel. Info over ziekte en ziekte voorkomen vind je in de Infomap kinderopvang en op de website van Kind en Gezin. Een handig instrument is de checklist Hygiëne in de opvang. Het helpt jou na te gaan wat goed zit en wat je kunt verbeteren.
Deze artikels geven extra info: Raadpleeg het KIDDO-archief voor meer artikels over gezondheid en hygiëne. |
Nuttige bronnen en instrumenten
vorming & opleiding
De centra voor volwassenenonderwijs (CVO) organiseren in samenwerking met de sector van de gezinsopvang de Onthaalouderacademie. Dit zijn opleidingsmodules voor onthaalouders. In de module 'Verzorging en EHBO' kom je meer te weten over de verzorging van (zieke) kinderen, EHBO en het voorkomen van gevaarsituaties. Via een mix van theorie, doen en ideeën uitwisselen met collega-onthaalouders verdiep je als onthaalouder jouw kennen en kunnen.
Klik hier voor een overzicht van alle organisaties die de vorming 'levensreddend handelen' organiseren. |